Vlada je z interventnim zakonom priznala, da so razmere v slovenskem javnem zdravstvu kritične

Vlada je s predlogom interventnega zakona priznala, da so razmere v slovenskem  javnem zdravstvu kritične. Iz samega predloga zakona namreč jasno izhaja, da so razmere v javnem zdravstvu enako kritične, kot če bi bila epidemija, poplava ali neka druga naravna nesreča. Če so razmere v zdravstvu izredne, potem je potrebno tudi plače v zdravstvu reševati izredno.

Ministrica za zdravje ima na mizi dva sporazuma, ki sta bila podpisana z namenom, da se negativni  trend v javnem zdravstvu obrne in se takšna katastrofa prepreči. Zavlačevanje z njuno realizacijo in kršitev dogovorjenih časovnic sta pokazala svoje. Odhajanje strokovnih kadrov iz javnega zdravstva se nadaljuje in je zdaj dobilo dimenzije izrednih razmer.

Izredne razmere se ne rešujejo s prisilo in z nesistemskimi parcialnimi rešitvami.

Covid pandemija je jasno pokazala spontano angažiranost, požrtvovalnost in odgovornost zdravnikov, zobozdravnikov in ostalih zdravstvenih delavcev, čeprav interventnega zakona s takšno vsebino takrat sploh ni bilo. Zato zdravniki takšen predlog zakona razumejo kot žalitev.

Glede na nastale razmere FIDES zahteva urgenten sestanek z ministrico za zdravje, na katerem bomo tudi urgentno dogovorili realizacijo obeh sporazumov in umik spornih določb interventnega zakona.

Konflikt je eskaliral že s samim predlogom zakona. FIDES bo pri stopnjevanju sindikalnih aktivnosti sledil ogorčenju in jezi, ki ju je predlog zakona sprožil med zdravniki.

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

27/02/2024

1) Zdravniki med stavko ne delajo.

Ni res! 

Slovenski zdravniki obravnavamo VSE nosečnice, nujne in onkološke bolnike, stare do 18 in nad 65, pa...

26/02/2024

Namesto da bi vlada iskala rešitev za uresničitev stavkovnih zahtev, sprejema sklepe, s katerimi bo rapidno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven...