22.08.2023| Odgovori na novinarska vprašanja

Letošnje poplave in lanski požari ter pred tem kar dve leti trajajoča epidemija so opomin, kako pomembna je kritična infrastruktura države s trdnim javnim zdravstvenim sistemom ter v prvi vrsti zaposlenimi, ki v njem požrtvovalno opravljajo svoje poslanstvo.

FIDES je ob tokratnih katastrofalnih poplavah prvi pozval, naj se solidarnost zdravstvenih delavk in delavcev izkaže z izvajanjem rednih aktivnosti javnih zdravstvenih zavodov na dela prost dan solidarnosti 14. avgusta. Poleg tega so naši člani opravili številne prostovoljne ure pomoči prizadetim v poplavah. V tem trenutku pa so aktivnosti FIDES-a usmerjene v pomoč številnim prizadetim kolegom in kolegicam v poplavah in neurjih.

Trenutnim pogajanjem o prenovi plačnega sistema na način, kot se odvijajo, težko rečemo plačna reforma, še manj pa iskanje rešitev za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. FIDES kot le eden od več kot štiridesetih sindikatov javnega sektorja na to, v katero smer bodo šla pogajanja, nima odločujočega vpliva. To je tudi razlog, da so vlade in sindikati na račun enotnega plačnega sistema v preteklosti že prevečkrat žrtvovali javni zdravstveni sistem.

Če hočemo opolnomočiti javno zdravstvo, bo potrebno narediti bistveno več in takoj.

Glavni odbor FIDES se bo na redni seji sestal v začetku septembra in odločil kako naprej.

 

Predsednik FIDES:

Damjan Polh, dr. med., spec.

 

Kaj Fides zagotavlja članom

Obvestila

27/02/2024

1) Zdravniki med stavko ne delajo.

Ni res! 

Slovenski zdravniki obravnavamo VSE nosečnice, nujne in onkološke bolnike, stare do 18 in nad 65, pa...

26/02/2024

Namesto da bi vlada iskala rešitev za uresničitev stavkovnih zahtev, sprejema sklepe, s katerimi bo rapidno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven...