03.10.2018: Podpora pozivu mladih zdravnikov za ohranitev njihovih kompetenc

Glavni odbor FIDES je na 45. redni seji dne 03.10.2018 obravnaval pobudo, ki so jo na FIDES naslovili predstavniki mladih zdravnikov glede ohranitve njihovih kompetenc zaradi spremembe 210.člena Pravil OZZ.

Glavni odbor FIDES je zavzel stališče, da je predlagana nova ureditev 210. člena Pravil OZZ nesmiselna in kontraproduktivna. Zdravnik, ki je sposoben dnevno sprejeti na desetine pacientov in jim predpisati zeleni recept za pravilno zdravilo, v pravilni dozi, količini in z upoštevanjem stroškov in koristi, v času, ki je marsikdaj bistveno krajši od časa, ki bi ga moral po strokovnih standardih iz Modre knjige zdravnik posvetiti pacientu, je po stališču FIDES-a sposoben predpisati največ 30 receptov letno tudi sebi in svojim družinskim članom, ob čemer jih velika večina v enem letu napiše bistveno manj, mnogi celo nobenega. Mladi zdravniki so del zdravniškega korpusa in jih je treba čim prej vključiti v redni delovni proces ter jih čim prej navaditi, da za svoje odločitve sprejemajo tudi polno odgovornost. Noben perspektivni zdravstveni sistem mladih zdravnikov ne izključuje in jim ne omejuje pristojnosti.

Nerazumljivo je, da država želi ob tisočih pacientov, ki jim mladi zdravniki predpisujejo zdravila tako v ambulantni kot bolnišnični dejavnosti, pred domnevno napačnim predpisovanjem v prvi vrsti zaščititi zdravnike pred njimi samimi. Kakšen naj bi bil motiv zdravnika, da sebi ali svojim bližnjim predpiše napačno zdravilo?

Glede na navedeno po mnenju Glavnega odbora FIDES pri spremembah 210. člena Pravil OZZ ne gre za željo ZZZS po zaščiti pacientov, temveč za nadaljevanje politične gonje proti zdravnikom in jasno izražanje sporočila države, da si mladih zdravnikov ne želi in da jih naravnost spodbuja k emigraciji v države in okolja, ki v mladih zdravnikih (za razliko od slovenske politike) vidijo potencial za izboljšanje njihovih zdravstvenih sistemov.

Drugo negativno sporočilo tega ukrepa je, da, tako kot mnoga druga podobno nesmiselna administrativna pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, napeljuje k povečanju števila obiskov pri že tako preobremenjenih izbranih osebnih zdravnikih. Vedeti je treba, da se bo samo zaradi novega ukrepa število obiskov pri izbranih osebnih zdravnikih povečalo za nekaj 1000, in sicer samo zato, da bo izbrani osebni zdravnik izdal recept, ki bi ga lahko napisal že njegov kolega.

To pomeni, da bodo laiki za recept, ki ga potrebujejo, v čakalnici čakali dlje, njihov izbrani osebni zdravnik pa bo zanje imel še manj časa kot doslej.

Sindikat FIDES še opozarja, da so iz možnosti predpisovanja receptov po 210. členu Pravil OZZ enako nesmiselno izključeni tudi drugi zdravniki, ki sicer v svojem rednem delu vsak dan pišejo recepte svojim pacientom.

Tudi te nova pravila domnevno ščitijo samo same pred seboj, ne pa pacientov.

Glede na navedeno Glavni odbor popolnoma podpira poziv mladih zdravnikov ter jim izreka popolno in uradno podporo pri prizadevanjih za ohranitev njihovih kompetenc.

Konrad Kuštrin, dr.med.spec.anest.in reanim., predsednik FIDES

05/10/2018

04/07/2018

Prek Evropske federacije zdravniških sindikatov (FEMS) smo prejeli obvestilo, da so v Romuniji z novim zakonom o proračunu dvignili zdravniške plače za 100%. Dvig ima takojšnji učinek, plače pa...